Als we een miljoen winnen kopen we een wasmachine, echt niet

In een aantal Nederlandse en Belgische kranten stond afgelopen week een artikel over wat de aankopen zijn als mensen meer dan 1.000.000 pond (1.2 miljoen euro)winnen. Op plek 1 stond een wasmachine, op plek 2 een nieuw bankstel. Een beetje vreemd vond ik dat wel. Je gaat toch lekker op vakantie, je koopt een nieuwe auto of je geeft het aan mensen waarvan je denkt dat ze het verdienen maar een wasmachine of een nieuwe bank leek me stug. Op plek 3 staat een I-pad

Ik ben toen nog even verder gaan spitten, ik zeg er meteen bij dat ik niet tot op de bodem ben gegaan maar toch… Je zou bijna denken dat het weer een verzonnen rambam verhaal is wat klakkeloos is overgenomen.

Als je onderzoek doet dan doe je dat het liefst bij een enorme groep mensen, alleen dan krijg je betrouwbare resultaten. In dit geval bestond de ondervraagde groep uit 50 mensen. Dat lijkt me niet echt veel al is het moeilijk om er duizenden van te vinden, zoveel mensen zijn er niet die meer dan een miljoen winnen.

Het onderzoek werd gedaan door Pixmania.com en die verkopen….. wasmachines, bankstellen en I-pads. Hmm dat geeft te denken.

In bepaalde kranten staat te lezen dat het gaat om de eerste paar artikelen die mensen kopen, andere kranten reppen daar niet over en het maakt toch wel enig verschil. Stel dat ik een miljoen win dan ga ik zeker een mooie reis maken maar ik wil eerst nog even goed nadenken waar ik dan heen zou willen en hoe lang ik daar ga blijven (en of ik überhaupt nog wel terug kom)Voordat ik daarover een beslissing heb genomen heb ik waarschijnlijk al wel een aantal andere zaken gekocht, omdat ik daar niet zo lang over hoef na te denken. Die I-pad wilde ik toch al kopen voordat ik dat miljoen won, dus die ga ik meteen ophalen.

Een aantal kranten haalt de psycholoog Mark Coulson aan die het fenomeen weet te verklaren. Mensen zijn er psychologisch niet aan toe om meteen heel extravagante dingen te doen, ook al hebben ze er ineens wel geld voor. Daar zit zeker een kern van waarheid in denk ik maar ik denk dat het gewoon heel praktisch is, je koopt nou eenmaal niet een huis binnen 24 uur en een wasmachine wel. Mensen weten dat ook een miljoen niet oneindig is en ze denken over de grote aankopen iets langer na, dat is mijn koude grond psychologische verklaring.

Ik denk ook dat wanneer een grote reisorganisatie het onderzoek had gedaan of autofabrikant er een andere uitslag uit was gekomen maar ja, dat ik niet bewijzen. In ieder geval is het altijd mooie vulling voor je krant, mensen denken graag na over wat zouden doen met een miljoen. Het geeft zo’n lekker gevoel dat dagdromen over ineens verworven rijkdom.

Ik ga me vast voorbereiden op het moment dat ik zelf hoor dat ik een miljoen heb gewonnen in een loterij. Dan weet ik vast of ik naar Indonesië ga of dat ik een resort op de Seychellen ga boeken. Mocht het onverhoopt niet lukken om dat jaar nog een miljoen te winnen dan heb ik er in ieder geval een lekker middagje dagdromen aan over gehouden.

Wat ga je doen met een miljoen
Wat ga je doen met een miljoen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*