Digitale nomade, de ideale baan

digitale nomade aan het werk

Wat voor de één een ideale baan is, is voor de ander een horror scenario. Toch zullen veel mensen het met me eens zijn dat de ideale baan aan een aantal eisen moet voldoen:

  • Je moet overal ter wereld kunnen werken
  • Je moet op elk moment van de dag kunnen werken
  • Je moet een redelijk inkomen hebben
  • Volledige vrijheid hebben over hoe je je dag gaat besteden
  • Werken in een fijne omgeving
  • Werken zonder een baas die je op je vingers kijkt

Er zijn mensen die dit allemaal waar weten te maken. De nieuwe ondernemer is de digitale nomade.

Wat is een digitale nomade?

digitale nomade aan het werkJe kunt hiervoor verschillende definities hanteren. Mijn definitie is dat een digitale nomade iemand is die zijn geld weet te verdienen via internet en daarbij niet afhankelijk is van waar ter wereld hij is op dat moment. Gewapend met een laptop, een digitale camera en een telefoon trekt hij de wereld door en maakt zelf uit welke momenten hij aan de slag gaat.

Verdienmodellen voor de digitale nomade  

Als digitale nomade heb je een scala aan mogelijkheden om aan je geld te komen. Je kunt denken aan het opzetten van één of meer websites of blogs en je geld verdienen via de advertentie inkomsten. Je kan ook denken aan het verkopen van je foto’s via een agent, je kan als tekstschrijver in de weer zijn en je kan je ook storten op bijvoorbeeld affiliate marketing. Ook het schrijven van een e-book over een bepaald onderwerp kan een optie zijn. Het zijn allemaal manieren om een redelijk inkomen te vergaren mits je natuurlijk wel over voldoende skills en kennis beschikt.

Internet is een vereiste voor de digitale nomade

Om als digitale nomade te kunnen werken heb je wel een verbinding via internet nodig. Er zijn steeds meer wifi spots waar je prima zou kunnen werken. Denk maar eens aan alle McDonald’s vestigingen, alle vestigingen van Starbucks en alle hotels die dit gratis aanbieden. Er komen ook steeds meer betaalde opties op de markt voor een redelijke prijs. Als digitale nomade moet je wel altijd kunnen mailen, skypen en je bestanden online kunnen zetten.

Hoe ziet de ideale werkdag er dan uit?

De ideale werkdag is per persoon verschillend. Voor mij zou de dag er zo uitzien: wakker worden in Maleisië en eerst een licht ontbijtje nemen. Even snel de kranten lezen en dan maak ik me klaar voor een duik onder water. Vooral aan de oostkust van Maleisië zijn er schitterende duikspots. Na een uurtje kom ik weer boven en ga ik terug naar mijn hutje. Computer gaat weer aan en ik ga zitten schrijven voor mijn eigen websites en voor een aantal reismagazines. Even de mail beantwoorden en daarna lekker lunchen. Nog even genieten van de zon, een interview met een lokale ondernemer en dan dat interview verder uitwerken. Daarna wellicht een kleine siësta en ’s avond nog een paar uurtjes aan de slag. Als je de uurtjes werk gaat optellen kom je toch op een normale werkdag van 8 uur? Klopt, alleen met een briljant plan zal je voldoende verdienen om het in minder uren te verdienen maar ik denk dat veel mensen het met me eens zijn dat deze werkdag er bijzonder prettig uit ziet.

Is de digitale nomade een illusie?

koffer

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn, kan het allemaal echt? Ja, het kan echt maar niet iedereen is er voor in de wieg gelegd. We kennen natuurlijk de verhalen van Markus Frind die met zijn website PlentyOfFish.com een slordige 300.000 dollar per maand naar binnen weet te harken maar dat zijn wel de uitzonderingen. Je zult toch best hard moeten werken om je schaapjes op het droge te krijgen maar je doet het wel op je eigen voorwaarden, dat is toch anders dan wanneer je voor dag en douw je huis moet verlaten om de files te ontwijken om op tijd op je kantoor te zijn. Slechts weinig mensen kunnen leven met de onzekerheid van hoeveel je volgende maand te besteden hebt. Veel mensen willen uiteindelijk toch een gezin en zullen toch kiezen voor meer zekerheid op een bepaald moment.

Wie zijn de digitale nomaden van de toekomst?

Ik verwacht dat veel jonge afgestudeerden een tijdje als digitale nomade aan de slag gaan. Ze hebben nog weinig verplichtingen, weinig vaste lasten, en vaak een goede kennis van de digitale wereld. Vroeger gingen die jongeren op reis en gingen werken in bijvoorbeeld een kibboets, werken als barkeeper in een leuke badplaats, druiven plukken in Frankrijk om het verblijf te kunnen bekostigen. Deze groep zal in de toekomst waarschijnlijk kiezen voor het leven als digitale nomade omdat het ze veel meer vrijheid geeft om te gaan en staan waar ze willen.

Mooie voorbeelden van digitale nomaden

Meer leuke verhalen en ideeën kan je opdoen op de volgende sites: Erik van der Wal, hij verkocht zijn huis, zorgde voor lage vaste lasten en ging het avontuur aan om als digitale nomade te leven. De Belgische site digital nomad  richt zich meer op de technische kant van de zaak, wat heb je aan hardware en software nodig? De site digitalnomad.info kan ook een leuke inspiratiebron zijn. Ze bieden ook cursussen aan hoe je als digitale nomade kan leven.

Voor mij persoonlijk is het leven als digitale nomade nog even een illusie, maar je moet groot dromen en ik hoop jullie binnenkort te kunnen vertellen dat ik mijn droom heb waargemaakt.

 

2 Comments

  1. Dat moet je vast gaan lukken. Ikzelf werk als tekstschrijver vanuit Spanje en neem mijn werk ook weleens mee op reis. Wat doe je zelf voor de kost, als ik vragen mag?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*